7 Tips om je kunstgebit in topconditie te houden!

okt 3, 2023

1. Reinig je gebitsprothese met de juiste producten
Het is logisch dat je kunstgebit dagelijks in aanraking komt met voedsel, maar ook bacteriën. Het is dus van belang je kunstgebit regelmatig schoon te maken. Hierbij is het wel heel belangrijk dat dit enkel gedaan wordt met de juiste producten. Gebruik vooral geen schuurmiddelen, je prothese kan hierdoor beschadigen. Let op: tandpasta is ook een schuurmiddel! Gebruik lauw water in combinatie met producten zoals groene zeep, afwasmiddel, azijn etc.

2. Voorkom tandsteen door het gebruik van azijn
Om tandsteen te voorkomen, kun je je kunstgebit af en toe eens in een glas water met azijn leggen (bijvoorbeeld voor het slapen gaan). De kalk die op je kunstgebit ontstaat wordt hiermee opgelost en is de volgende morgen makkelijk van je prothese af te poetsen. Vergeet de prothese niet goed af te spoelen met water.

3. Reinig ook de rest van je mond
Vergeet naast je kunstgebit ook niet de rest van je mond te reinigen. Dit is ten slotte waar je kunstgebit zich dagelijks bevind. Reinig je kaken, gehemelte en de overgang van je kaak naar de wangen. Zo voorkom je ontstekingen! Reinig je mond bijvoorbeeld met een vochtige tandenborstel.

4. Gebruik geen(!) bruistabletten in combinatie met heet water
Mocht je liever een bruistablet gebruiken dan de producten die wij eerder adviseerden in dit artikel, let dan goed op hoe je deze gebruikt. Heet water kan je kunstgebit namelijk vervormen. Gebruik dus enkel een bruistablet in combinatie met koud of lauwwarm water.

5. Laat je kunstgebit af en toe ook eens professioneel reinigen
Reinig je je kunstgebit al met bovenstaande tips? Super! Ook adviseren wij je kunstgebit ook af en toe eens professioneel te laten reinigen. Zo weet je zeker dat je prothese echt goed schoon blijft.

6. Probeer je kunstgebit nooit zelf aan te passen of te repareren
Wanneer je kunstgebit kapot is of niet goed meer zit is het nooit verstandig om dit zelf proberen op te lossen. Wanneer je zelf aan je kunstgebit begint te sleutelen is de kans groot dat je kunstgebit nog meer beschadigd of in nog ergere gevallen je mond beschadigd. Je kunt bij SmilemakerZ snel terecht om je kunstgebit te laten maken of aan te passen en je hebt je prothese dezelfde dag weer terug!

7. Kom regelmatig langs voor een check!
Wij adviseren onze klanten minimaal 1x per jaar of twee jaar langs te komen voor een check. Deze check is geheel vrijblijvend!

Meer blogs

Heb je genoten van dit artikel? Ontdek dan meer boeiende blogs van ons hieronder, of keer terug naar het overzicht.

5 Tekenen dat je Kunstgebit opgevuld moet worden

5 Tekenen dat je Kunstgebit opgevuld moet worden

Als je een van onderstaande klachten ervaart is het waarschijnlijk dat jouw Kunstgebit een opvulling nodig heeft. Het opvullen van een kunstgebit wordt ook wel een rebasing genoemd. Een rebasing vult de ruimte tussen uw kaak en je prothese op. Na een rebasing past het...

read more
Een noodgebit verandert je leven

Een noodgebit verandert je leven

Je eerste kunstgebit, we noemen het ook wel een noodgebit. Maar is een noodgebit eigenlijk wel een noodgebit? Of is dit de verlossing op jarenlange beperkingen en de stap naar een nieuwe fase van je leven? De meeste mensen die bij ons de aanvraag doen voor een...

read more